χώρα/χωράφι/χωρά. Όσα έζησε το δέντρο

 

Οκτώβρης 2022

 

χώρα/χωράφι/χωρά. Όσα έζησε το δέντρο

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη διαλόγου με ένα αφηγηματικό - βιωματικό υλικό με άξονες το χρόνο και την ανατομία της ελιάς. Η τελική του μορφή κρατάει σταθερές κάποιες εικόνες και επαναδιατυπώνει νοήματα και ερμηνείες της ιστορικότητας του θέματος της ελιάς. Η διαδικασία της παραγωγής συνιστά εφαρμογή της μεθοδολογίας συμμετοχική έρευνα δράσης βασισμένη στην τέχνη (Arts-Based Approach to Participatory Action Research) σε επίπεδο ομάδας και έχει οργανωθεί εξ αποστάσεως από τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη και Χανιά.

 

 

Συμμετέχουν:

 

Ευαγγελία Αθανασιάδου

Η Ευα (Ευαγγελία) Αθανασιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας και είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη (Πα/μιο Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας). Ζει και εργάζεται στην Κρήτη, στα Χανιά. Στο έργο της πραγματεύεται ζητήματα ταυτότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογίας και χωρικής αντίληψης. Παράλληλα πειραματίζεται με συμμετοχικά καλλιτεχνικά έργα, στα οποία συνεργάζεται με ομάδες ενηλίκων ή και παιδιών για ζητήματα που επιλέγουν τα ίδια τα άτομα. Έχει συμμετοχές σε εικαστικές εκθέσεις, δράσεις, ερευνητικά προγράμματα και παιδαγωγικά συνέδρια. Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο», του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και της Eurasian Art Union.

https://www.athanasiadoueva.com/

 

Αντιγόνη Αλεξίου

Η Αντιγόνη Αλεξίου είναι Κοινωνική Λειτουργός και εκπ. Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Έλαβε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας και υποτροφία στο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (I.P.U)-Κοινωνικό Τραύμα. Εργάζεται από το 2017 στην ΑΡΣΙΣ με ανθρώπους με εμπειρίες ακραίας σωματικής και σεξουαλικής βίας και από το 2021 συν-δημιουργεί τον Χώρο Κοινωνικής Στήριξης, Ενδυνάμωσης & Ψυχοθεραπείας «εμπνοή». Άρθρο της εργασίας της THE MEANING OF HOME, δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό κοινωνικών επιστημόνων OLBIOS και συμμετείχε σε καλλιτεχνικές εκθέσεις, όπως τις Μεταβάσεις στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Muzeul Satului Bănățean και τη συμμετοχή της στο περιοδικό ΑΠΙΚΟ.

antigonialexiou@outlook.com.gr

 

Χαράλαμπος Μπαλτάς

Ο Χαράλαμπος Μπαλτάς γεννήθηκε στα Καμένα Βούρλα το 1968. Είναι δάσκαλος στο 35Ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο». Συμμετέχει στην έκδοση του διασχολικού εντύπου «Ο Κοκκινολαίμης» (2020 -) και στο ραδιόφωνο των παιδιών «Τα θρανία της Άνοιξης». Έχει εκδώσει το βιβλίο «Το Σχολείο της Κοινότητας με την Παιδαγωγική Freinet» (Σκασιαρχείο 2020). Πρόσφατα γυρίστηκε η ταινία που αναφέρεται στο έργο του «Όνειρα σε ρόδες» (2021) σε σκηνοθεσία της Σοφίας Λιούλια. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του «Οι ραδιοφωνικές ιστορίες του κυρίου Μπαμπάλ»(2023).

babisbaltas@gmail.com

Μαρία Παπαδοπούλου

H Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη και πειραματίζεται κυρίως στο «μαζί». Έλκεται από δημιουργικές ιδέες, παιχνίδια και ιστορίες. Σπούδασε «Χημεία» και «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» και ακόμη ψάχνει πώς να συνδυάζει δημιουργικά, και συχνά συλλογικά, να κάνει πράξη και να εμπλουτίσει τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ιδέες.

mariappap@yahoo.gr

 

Στο έργο ακούστηκαν Μπάμπης Μπαλτάς, Θεοδώρα Μπαλτά.

Οι φωτογραφίες είναι πρωτογενές υλικό των μελών της ομάδας έρευνας δράσης που εργάστηκε, τα δυο φωτογραφημένα χειρόγραφα κείμενα (εικόνες 9, 29) είναι της Αντιγόνης Αλεξίου και τα σκίτσα είναι της Μαρίας Παπαδοπούλου.

Μέρος της πρωτογενούς μορφής του υλικού έχει αναφορές στο ραδιόφωνο των παιδιών «Τα Θρανία της Άνοιξης», «το τυπογραφείο Φρενέ» και την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο».

Οι τρεις καμβάδες διαστάσεων 20*20, μέρος της σύνθεσης του έργου, είναι έργο της Εύας Αθανασιάδου.

Ευχαριστούμε την Λένα Τάκη για την παραχώρηση φωτογραφίας της.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Project F - Untitled

χώρα/χωράφι/χωρά - Διαδικασία